Wat is hyperventilatie?

Spanning en angst kunnen verschillende klachten veroorzaken. Hyperventilatie is één van die klachten. Hyperventilatie wil zeggen dat je te snel of te diep ademt. Hyperventilatie is niet gevaarlijk. Sommige mensen krijgen deze klachten maar één keer in hun leven, bij anderen keert hyperventilatie regelmatig terug. In beide gevallen kan de angst voor een nieuwe aanval blijven bestaan.

Hoe ontstaat hyperventilatie?

Ademhalen doen we vanzelf. We ademen zuurstof in en koolzuur uit. De ademhaling past zich aan aan wat we doen. Rustig ademhalen bij slapen en een snelle ademhaling bij sporten. Bij angst en spanning raakt je ademhaling van slag, vaak zonder dat je het zelf beseft. Ook overbelasting en oververmoeidheid kunnen een rol spelen. Het lichaam gaat stresshormonen aanmaken, zoals adrenaline. Het is dan alsof het lichaam zich voorbereidt op een inspanning. Je gaat vanzelf sneller ademhalen en je hart gaat sneller kloppen. Je zit bijvoorbeeld in een stoel, maar ademt alsof je aan het hardlopen bent.

Wat zijn de verschijnselen van hyperventilatie?

Bij hyperventilatie kun je last krijgen van:

  • benauwdheid en duizeligheid
  • pijn op de borst en hartkloppingen
  • tintelingen en droge mond
  • hoofdpijn en misselijkheid

Goede begeleiding via Oefentherapie Helmond kan u helpen weer grip te krijgen op uw hyperventilatieklachten.

Behandeling

Uw oefentherapeut zal samen met u  de oorzaak van de hyperventilatie proberen te achterhalen. Uw oefentherapeut maak u  bewust van de relatie tussen de fysieke klachten en de mentale en emotionele factoren. Met adem- en ontspanningsoefeningen (methode van Dixhoorn/ Buteyko)  krijgt u  weer grip op uw ademhaling, waarmee u een nieuwe aanval voorkomt.

 

 

 

  Laatste nieuws

Vanaf 1 oktober komt er een yogales bij op donderdagavond van 20:15 – 21:15 !!!!!
Lees meer
Sport- en Beweegtips in tijden van het corona virus
Lees meer


 

Klik hier voor het totale nieuwsoverzicht

 

>