illustraties uit Gert van Leeuwen zijn boek 'Yoga: Critical Alignment' gemaakt door Zander Dekker

 

Critical Alignment Yoga (CAY)

Goede alignment wil zeggen dat je lichaam zonder spanning vrij kan bewegen

Het concept Critical Alignment Yoga 

Het basisprincipe van CAY is in de lessen leidend. CAY is gebaseerd op het onderscheid tussen bewegingsspieren (bijvoorbeeld aan de armen en benen) die meer gelegen zijn aan de oppervlakte en de houdingsspieren, gelegen rond de wervelkolom en gewrichten. De bewegingsspieren hebben de neiging om spanning vast te houden. Daar tegenover hebben de houdingspieren juist de neiging te verslappen. Door deze disbalans kunnen allerlei klachten en beperkingen ontstaan.

Het doel van Critical Alignment Yoga is om de balans tussen deze twee spiergroepen te herstellen, waardoor het lichaam zonder spanning vrij kan bewegen. Is het lichaam vrij van spanning dan wordt je hoofd rustig. Dan overzie je je leven en behoort stress steeds meer tot het verleden.

In de lessen maken we de direct vertaling naar je dagelijks leven. Hierdoor is alles wat je leert direct toepasbaar in je thuis- en werksituatie.

(Bron: Sandra Lensink)
 

DE TOOLS VAN CAY

Tijdens een Critical Alignment les maken we doorgaan gebruik van onderstaande tools

shop-hoofdstandbankje-1

BANKJE

 

Op het bankje kun je omgekeerd gaat staan. Het voordeel is dat je in deze omgekeerde houding je nek vrijhoudt en je je schouders helemaal kunt ontspannen.

shop-achteroverbuigboogje-1_1

BOOGJE

 

Vooroverbuigen is iets dat we gedurende de dag voortdurend doen. Liggend over het boogje kun je de rug achteroverbuigend weer terug brengen naar de oorspronkelijke vorm.

shop-stripje-1

STRIPJE

 

De rubberen strip wordt dubbelgevouwen in de bovenrug geplaatst waarna er enige tijd op gelegen wordt. Grote spieren kunnen door de druk leren ontspannen en de wervels van de rug krijgen meer ruimte.

shop-matje-1

VILTEN MATJE

 

Een vilten matje wordt stevig opgerold waarna het of in de boven of onderrug geplaatst wordt. Grote spieren kunnen door de druk ontspannen.

(Bron: Yvonne yoga)

 

 

 

 

 

  Laatste nieuws

Vanaf 1 oktober komt er een yogales bij op donderdagavond van 20:15 – 21:15 !!!!!
Lees meer
Sport- en Beweegtips in tijden van het corona virus
Lees meer


 

Klik hier voor het totale nieuwsoverzicht

 

>