Critical Alignment Yoga is een goed onderbouwde methode om zowel negatieve voorkeurshoudingen en -bewegingen als negatieve gedachtepatronen, ontstaan door de opbouw van onder andere chronische stress, te leren doorbreken.
Dit kan van grote waarde zijn bij het voorkomen en oplossen van allerlei lichamelijke en psychische klachten, zoals problemen met het bewegingsapparaat, angsten en vitaliteit.

Het eerste uitgangspunt van de methode voor chronische klachten is dat stress en een verkeerde houding zorgen voor een te hoge spanning in de spieren van de schouders, bovenrug en nek, of in andere gevallen juist in de lage rug. Deze spierspanning zorgt voor vervormingen van het skelet waardoor zenuwen en bloedvaten beklemd raken en klachten veroorzaken. Verder zorgt een te hoge spierspanning voor stijfheid in de rug waardoor de beweging niet meer vrij kan worden doorgeven. Sommige delen van de wervelkolom raken volledig geblokkeerd waardoor andere gebieden dat tekort aan beweging moeten compenseren. Juist op die compensatie plekken ontstaan klachten en vaak richten yogasessies zich dan ook op die gebieden.
De methode helpt ook bij het ontwikkelen van een lichte, beweeglijke en open lichaamshouding, en daarmee kan ze een grote positieve bijdrage leveren aan de kwaliteit van het ouder worden.